Natuurfotografie Fred van Wijk 

Natuurfotografie     Publicaties     Lezingen     Exposities    Dia-scanservice

horizontal rule

 

Start
Omhoog

 

 

Jeroen van Wijk

Foto van de maand

AUGUSTUS

Augustus is de maand van de reeŽnbronst. Daarom ben ik een aantal ochtenden op pad gegaan in de hoop reeŽn bij zonsopkomst in de mist te fotograferen. Op ťťn ochtend waren de omstandigheden perfect en kon ik de foto maken die ik ongeveer in mijn gedachten had.

 

JULI

Op een zomeravond was ik op zoek naar reeŽn, tot ik plots deze klaproos zag staan. Ik ben er een tijdje mee bezig geweest en het was weer eens het tegenlicht dat de mooiste foto's opleverde. Weinig reeŽn die avond, maar deze foto maakte dat voor mij meer dan goed.

 

JUNI 

Zoals ook op de pagina "blog" te lezen is, ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het fotograferen van gaaien. Mijn hoofddoel was om ze te fotografen vlak voor de landing. Na vele pogingen had ik een aantal foto's waar ik tevreden was, maar deze sprong er voor mij echt uit.

 

MEI

Deze maand kreeg ik de kans om een ochtend steenuilen te fotograferen. Na lang wachten werd het geduld beloond en dook er een uit naar de grond. Vlak daarna zat hij met een muis op een prachtige plek. Een foto die ik al een tijdje wilde maken, daarom is deze foto voor mij de foto van de maand.

 

APRIL

Ook voor deze maand weer een foto van een ree. Nadat ik een tijdje met de zon mee had gefotografeerd, was ik toch niet helemaal tevreden over de resultaten. Daarom besloot ik met een ruime boog om het groepje heen te lopen en vervolgens recht tegen de zon in te fotograferen. Toen de zon nog net over de bomen heen scheen, pakte het precies zo uit als ik had gehoopt: een gouden randje om de reegeit en een oranje gloed over de hele foto.

 

MAART

Afgelopen maand kreeg ik eindelijk de kans om een zwart ree te fotograferen. Iets wat ik al lange tijd wilde, maar wat zeker niet makkelijk is. Op ťťn van de avonden dat ik hem opzocht was het zonnig, wat voor warme kleuren zorgde. Op het moment van de foto nam hij een mooie, alerte houding aan en stak het lichte gewei mooi af tegen de achtergrond. Om deze redenen is deze foto voor mij de foto van de maand maart.

 

FEBRUARI

Zoals op de blog te lezen is, heb ik deze maand verschillende keren edelherten gefotografeerd. Uit de vele foto's vond ik dit toch de mooiste, vooral vanwege de actie en het licht. Op deze punten verschilt deze foto duidelijk van de andere, dat was ook waar ik op zoek naar was op de tweede avond bij de herten. Ook vind ik het leuk om te zien hoeveel deze dieren van elkaar kunnen verschillen, bijvoorbeeld in de geweien.

JANUARI

In januari heb ik niet zo veel kunnen fotograferen, dus heb ik voor deze maand nog een foto van december gekozen. Het bijzondere aan deze foto vind ik dat ik een algemene soort toch bijzonder heb kunnen vastleggen, wat met name veroorzaakt wordt door het tegenlicht. Met bovenstaande foto heb ik een buizerd dus op een heel andere manier vast kunnen leggen dan ik ze normaal zie zitten.

2013

DECEMBER

Al een lange tijd hoopte ik dat er een weer eens een eekhoorn bij de fotohut zou komen. Op een ochtend ging ik eigenlijk voor vogels zitten, maar opeens was hij er. Hij was erg druk met het verstoppen en opeten van nootjes, wat ik van dichtbij mee kon maken. Het was dus een geweldige belevenis, maar ook de omgeving, de houding en het uiterlijk van het onderwerp zorgen ervoor dat dit voor mij dť foto van de maand december is.

Meer foto's die ik maakte vanuit de hut zijn te zien op de pagina "blog".

NOVEMBER

Zoals op de pagina "blog" te lezen is, fotografeerde ik eind november een (ontsnapte) laplanduil. Wat mij betref ťťn van de mooiste uilensoorten ter wereld. Voor mij is dit de beste foto van de maand november, omdat het dus zo'n mooie uil is, een bijzonder moment was, de uil een mooie alerte houding heeft en nagenoeg vrij op de foto staat.

OKTOBER

Ik had al een aantal goede foto's van vossen, maar een vos in het water had ik nog nooit gezien. Bij dit bijzondere moment ging ik direct plat langs het water liggen, zodat ik een zo laag mogelijk standpunt had. Ik maakte deze foto staand, zodat de weerspiegeling van de vos er ook helemaal op paste.  Helaas is was het water niet helemaal glad, maar de omgeving, de houding van de vos, het standpunt en de zeldzaamheid van dit moment maken dit voor mij meer dan goed.

 

SEPTEMBER

Het hoogtepunt van de maand september is voor mij (het begin van) de edelhertenbronst. De mannetjes verzamelen dan een zo groot mogelijk aantal hindes om mee te paren en laten zich goed horen. Dit is dan ook de beste tijd om mannelijke edelherten met grote geweien te fotograferen. Toch is de mooiste foto die ik in deze periode heb gemaakt er een van een hinde. Ze stond mooi op een heuveltje, geen andere dieren er omheen en nam ook nog een alerte houding aan. Bovendien is dit mijn beste foto van een hinde tot nu toe.

Meer foto's van de bronst van dit jaar zijn te zien op mijn blog.

 

AUGUSTUS

Afgelopen zomer maakte ik in Zweden deze foto  van een kuifmees. Voor mij is dit de foto van de maand om verschillende redenen: de kuifmees is volledig scherp, heeft zijn kuif helemaal rechtop, zit op een mooi takje en de achtergrond is heel rustig. Bovendien had ik nog nooit kuifmezen gefotografeerd, maar dat wilde ik wel erg graag. Vanwege al deze redenen is deze foto voor mij de beste foto van de maand augustus.

Meer foto's van kuifmezen zijn te zien in de gallery "Zweden 2013", net als veel andere foto's die ik afgelopen zomer maakte.

 

JULI

Deze foto van een reebok in een bloeiende akker is voor mij de foto van de maand, omdat ik nog nooit een ree had gefotografeerd in een omgeving als deze. Ik wist dat er witte bloementjes op de akker kwamen te staan en had een bepaalde foto in mijn gedachte. Die foto zag er ongeveer zo uit als deze, dus ben ik er heel erg tevreden mee.

Meer over de reeŽn is te vinden op de pagina "blog".

 

JUNI

Toen ik vorig jaar voor het eerst goed een wilde steenuil bekeek, besloot ik dat ik dat kleine uiltje nog een keer mooi wilde fotograferen. Afgelopen maand is met dat gelukt. Toevallig kwam hij dichtbij op een schuurtje zitten waar ik hem van dichtbij kon fotograferen.

Meer over de steenuilen is te lezen op de pagina "blog".

 

 MEI

Zoals op de pagina 'blog' te lezen is, heb ik wilde zwijnen gefotografeerd. Ik wilde deze dieren al erg lang goed fotograferen en dat is dus eindelijk gelukt. Ik vind deze foto van een groot mannetjes zwijn de mooiste van de serie die ik (tot nu toe) heb, vandaar dat ik deze foto heb uitgekozen als foto van de maand mei.

 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan: foto@fredvanwijk.nl 
Copyright © 2011 Natuurfotografie Fred van Wijk
Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2014